Biavl kort fortalt

Bisværme

 

Når bierne sværmer

 

Her ser i en og samme sværm  -  bierne sværmer i den tidlige sommer,  det sker når der bliver for mange bier i stadet, så laver arbejderne en ny dronning.

 

Sværmning er bifamilliernes måde at formere sig på

 

Når den nye dronning er lige ved at være voksen forlader den gamle dronning stadet med ca. halvdelen af famillien

Sværmen sætter  sig typisk på en gren  for at afvente besked fra spejderbierne som er ude for at finde en ny egnet bolig   -  dette kan tage op til et par dage.

 

 

Man skal ikke være bange for en bisværn, bierne fylder deres maver med honning før de sværmer og det får dem til at være rolige og de stikker derfor ikke, medmindre man kommer til at klemme dem.

 

Lad endelig sværmen sidde, ring til en sværmfanger, du kan finde en liste med sværmfangere på Danmark biavlerforenings hjemmeside.  http://www.biavl.dk/adresser/bisv-hent.htm

 

 

Indfangning

 

Her ser du en sværm som sidder tæt på jorden og som er nem at indfange

 

Biavleren ryster bierne ned i en bikubbe  -  og vender efterfølgende kubben på hovedet  -  og hvis dronningen er kommet ned i kuben vil resten af bierne forholdvis hurtigt kravle ind i kuben hvorefter de kan flyttes uden at der går bier til.

Spring direkte til en af nedenstående emner

 

Side 1. Startside   Side 2. Biavl Side 3. Bifamilierne Side 4. Bistadet   Side 5. Bisværm

Side 6. bierne og blomsterne  Side 7. Honning  Side 8. Honning i mad Side 9. Biernes sygdomme  Side 10. Biforgiftninger   

Side 11. Undgå sygdomme  Side 12. Anlæg en bigård  Side 13. Udstyr og brug Side 14. Årets gang Side 15. Viste du

Bierne kan nu flyttes hen til et bistade

 

På de efterfølgende billeder kan du se hvordan bierne selv får lov til at finde og kravle ind i deres nye hjem

 

 

Bierne rystes ud på en lærredssæk foran et nyindrettet stade, hvor der er indsat rammer, en indflytningsklar lejlighed hvor famillien kan vokse sig stor.

 

 

Bierne får meget hurtigt færden af deres nye bolig og flytter ind med det sammen

 

Når bierne selv flytter

 

Nogle gange har spejderbier allerede inden sværmning opdaget at nabolejligheden er ledig   -  som du kan se af nedenstående billeder slipper biavleren i dette tilfælde for at fange sværmen  -  da de vælger at flytte direkte ind i deres nye bolig

 

Bigården placeret efter nøje overvejelser — og her kan i se bikuben til venstre i billede hvor sværmen havde sat sig.

I mit første år som biavler havde jeg ikke forestillet mig at jeg skulle være sværmfanger, i hvert fald ikke uden at Poul havde vist mig det først, men nu gik det som det gik, biernes sværmning kan vi mennesker jo ikke 100% styre, og da der endeligt kom en sværm, viste det sig at Poul var på weekend på fyn.

Som i ser af nedenstående biller lykkedes det trods alt med kyndig telefonisk vejledning at indfange og få sikret hus til den gamle flok.

Vi biavlere forsøger ellers at holde grundigt øje med staderne i denne tid, hvis der er dronninge celler i staderne ved vi at der er en sværmning på vej  -  og vi kan derfor tage vores forholdsregler.

Se under bifamillierne hvordan vi forsøger at forhindre sværmning.  

 

Hvis en sværm lander hos dig

 

Så kan du på biavl.dk se  sværmfangerlisten,  her kan du finde en biavler nær dig som kan komme ud og fjerne sværmen— men husk at det skal være bier og ikke Hvepsebo.