Biavl kort fortalt

Mjød

henrik-logo.gif (16538 bytes)

Mjødbrygning

Af Henrik Hansen
Danish Bee Specialists
hh@danishbee.com 

Mjød er den ældste gærede drik i norden. Til fremstilling af mjød brugte man honning. Samtidig med kristendommens indførelse medbragte munkene også kendskabet vin, og efterhånden begyndte vinen at fortrænge mjøden fra hæderspladsen.

MJØDDRIKNING

På trods af tilgangen af vin og øl var mjød fortsat en meget højt anset drik i Norden i hele det sekstende århundrede. Der var flere grunde til, at mjød var populær. For det første smager det jo godt. For det andet var der fortsat påvirkning fra den hedenske oldtid. Så drikkehornet fyldt med mjød gik raden rundt i mange egne ved juletid.

Mjød blev således i det sekstende århundre betragtet som den mest folkelige drik. Mjøden blev fremstillet i hjemmet, og der blev drukket mjød af alle samfundslag. På grund af mjødens nationale særpræg mente man, at man kunne anvende den til at dæmpe det store forbrug af vin og tysk øl. Chr. d. III forbød derfor i 1548 al eksport af honning. Honningen skulle bruges til mjødfremstilling og mindske importen af vin og øl. Som bekendt er dette forsøg med at mindske import af øl og vin mislykket.

Fra gammel tid har man fejret høstens afslutning Mikkelsdag (29. september). Den aften var det skik over hele landet at drikke mjød og spise kommenskringler. Men mjød kan drikkes hele året og til alt.

Nogle af Natinalmuseets meddelere har gennem tiden oplyst, at man skal passe på mjøden. Den kan være lumsk. Mjøden gør "benløs", siger man i Vendsyssel. Og en mjødrus kan vare i tre dage, har en erfaren sjællænder oplyst.

 

ENKLE REGLER FOR GOD MJØD

Kog honningopløsningen kort tid for at få klar mjød

Tilsæt gærnæring for at få hurtig gæring

Tilsæt syre for god smag

Stop vækst af uønskede mikroorganismer

Klar mjøden i frost

Lagring på flasker eller mindre dunke

 

HVOR MEGET HONNING OG VAND?

Der skal hældes så meget vand i honningen, at opløsningen indeholder ca. 22% sukker. Det svarer til ca. 9 kg honning/25 l opløsning. En 22% sukkeropløsning giver ca. 12% alkoholopløsning.

 

HONNINGENS SUKKERSAMMENSÆTNING

Glukose forgæres hurtigere end det sødere fruktose. Og mjød med mest fruktose-restsukker vil smage sødere end mjød med mest glukose-restsukker. Rapshonning indeholder mere glukose end fruktose. Lynghonning indeholder derimod mere fruktose end glukose. Ved brug af samme honningmængde vil mjød brygget af lynghonning derfor smage sødere end mjød brygget af rapshonning.

 

KRYDDERIER

Meget mjød bliver tilsat krydderier. Oprindelig har man sikkert gjort det for at dække over dårlig smag i mjøden på grund af forkert gæring. Men brug krydderierne med måde. Man kan hurtigt komme til at krydre for meget.

Følgende krydderier optræder i forskellige opskrifter: Hyldeblomst, lime, isop, humle, skovmærke, ingefær, rosmarin, timian, kamille, hyben, basilikum, kanel, nelliker og muskat.

 

BRYGMESTERENS MJØD

Følgende opskrift er til 25 l mjød:

9 kg honning. En blandet forårshonning giver god mjød. Der kan også bruges 1 kg lynghonning og 8 kg rapshonning.

25 g gærnæringssalt

12 g citronsyre

12 g vinsyre

Evt. 25 g renset vinsten

1/2 g svovlpulver (stopper vækst af uønskede mikroorganismer)

En ampul eller et brev frysetørret portvinsgær. Et par liter mjød, som er i gang med at gære, kan også bruges.

Honningen og ca. 15 l vand opvarmes til kogepunktet i en stor gryde - pas på overkogning. Skummet, der dannes under kogningen, fjernes med en hulske. Blandingen koges, indtil den ikke skummer mere eller højst i 25-30 minutter.

Honningvandet afkøles til næste dag og hældes på en 25 l ballon. Alle kemikalier og gær tilsættes. Ballonen fyldes næsten op med vand. Gærrør sættes på ballonen. Ballonen må gerne stilles på et lunt sted. Gæringen begynder rigtigt i løbet af en uge.

Efter ca. 6 måneder stikkes mjøden om. Ved 17-20 grader er mjøden færdig efter 10 til 12 måneder. Nogle gange tager det længere tid.

Mjøden vil ofte være uklar, når den er færdiggæret. Men mjød kan klares effektivt ved frysning. Sæt derfor ballonen i en dybfryser eller sæt den udenfor, hvis det er frostvejr. Efter nogle døgn er mjøden blevet til grødis, og ballonen kan placeres ved almindelig kælder- eller stuetemperatur igen. Efter en måned er mjøden som regel klar og kan tappes på flasker.

Mjøden kan drikkes med stor nydelse lige efter, at den er blevet klar. Den bliver sikkert bedre, hvis den får lov at ligge i 30 år.

 

LITTERATUR
Høyrup, O. 1975 Landbokvinden. Nationalmuseet, 278pp.
Lund, T. 1930 Dagligliv i Norden i det XVI Aarhundrede. Femte Bog, 84-86.
Morse, R. 1980 Making Mead. Wicwas Press, 127pp.

Hurtig MJØD

Hurtig "mjød" - ca. 1 1/2 liter

1 skefuld humle

1 gren ingefær

1 stang kanel

25 nelikker koges i en 1/2 liter vand.

 

Si krydederierne fra og oplæs 1 dl honning væden, som skal afkøles helt i en stor kand. Ummidlbar før serveringen tilsættes en pilsner, en guldøl og en porter.

                                                                                     Spring direkte til en af nedenstående emner

 

Side 1. Startside                                                       Side 2. Biavl                                            Side 3. Bifamilierne                              Side 4. Bistadet                                       Side 5. Bisværm

Side 6. bierne og blomsterne                               Side 7. Honning                                      Side 8. Honning i mad                          Side 9. Biernes sygdomme                 Side 10. Biforgiftninger 

Side 11. Undgå sygdomme                                  Side 12. Anlæg en bigård                     Side 13. Udstyr og brug                        Side 14. Årets gang                               Side 15. Viste du

Propolissnaps !

Jeg har fyldt ca 1/2 deciliter propolis i en flaske vodka, og rystet godt rundt. Ikke alt propolis opløser sig, så når "vandstanden" i flasken falder, fylder jeg bare oveni.
Smagen er stærk a´la porsesnaps og lynghonning. Nogen vil nok foretrække at fortynde blandingen lidt med ren vodka og måske søde lidt med honning. Prøv dig selv frem - det er det, der er det gode ved kryddersnapse - de skal prøvesmages ofte !!!

BIAVLERNES EGNE MJØD OPSKRIFTER:

Til ca. 20 l mjød:
15 l blødt vand
7,5 kg honning
40 g humle
1 stang hel kanel
skallen af en citron

eller

Til ca. 20 l mjød
16 l blødt vand
8 kg honning
170 g rosiner
170 g humle
40 g ingefær

Krydderierne kommes i lærredspose, det hele koges og skummes i 3 timer, der fyldes op med blødt vand under kogningen så væskemængden bliver det samme.

Når mjøden er kold tilsættes malaga vingær, gæringen varer 3-4 måneder. Når gæringen er endt hæves mjøden over på en ren ballon og henstår en tid.

Herefter tappes mjøden på flasker.

Mjøden er god efter et års forløb.

Mjødopskrift Bjerre herred omkring 1865

Indsendt af Peter Møller, Roskilde

Skrevet i TfB nummer 1 20 januar 1956 side 15

Denne opskrift stammer fra Bjerre herred omkring 1865, derfor de gamle mål.

12 pund honning koges med 16 potter vand. Det skummes meget omhyggeligt, og når det er skummet færdig, tages det af ilden og irøres, mens det er varmt,

4 lod spansk humle,
4 lod galengarod,
4 lod småt skåret ingefær,
1 lod hel kardemomme,
1 lod muskatnød.

Det afkøles, hvorefter det stivnede voks kan fjernes. Væsken fyldes på en omhyggeligt renset lerdunk eller anker med lidt ølgær, ca. 1 spiseskefuld til 36 l Ialt.

Det stilles mørkt og køligt med åben spuns, så det gærede stadig kan flyde ud af spunshullet ned på et fad, der stilles under. Man må sørge for, at ankeret er fuldt. Det, der flyder ud, hældes tilbage på beholderen. Når gæringen er afsluttet, slås spunshullet til, og mjøden ligger atter 3 måneder, hvorefter den tappes på rene, mørke flasker, der proppes og lakkes.

Når honningen er slynget, skrabes alt fra maskinen ned i beholderen, også voks og andre urenheder. Man forklarer i den gamle opskrift, at netop disse ting giver den fine smag - selv en død bi betyder intet - men måske det i vore øren lyder mindre hygiejnisk.

Mjød tilberedt 1955 drikkes til jul 1956.

Med hensyn til målene skal jeg opgive,

1 lod = 15 g,
1 pot = 1 ltr.,
1 pund = 500 g.